GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Saturday, April 14, 2012

Awas sang penipu!

Macam musim plaks sekarang neh. Musim apa? Isu apa? Isu si pencabul dan perosak 'kesucian' dan fungsi media sosial. Pasal sekarang neh era perkembangan media sosial. Jadi 'trend' pon yea. Pasal dah jadi 'trend'lah kebanyakan syarikat komersial tak kira kecil atau besar, nak mencemar dan menodai fungsi media sosial neh.
Nodai cemana? Contoh; depa dok anjurkan peraduan kat FB lah selalunya. Peraduan tuh plaks memerlukan pesertanya mendapatkan seberapa byk 'like' untuk foto yang dihantar contohnya. Maka si peserta neh gigihler memaksa, merayu, memujuk dan mcm2 'me' lagihla demi meraih 'like' terbanyak. Dijanjikan plaks ngan hadiah2 yg menarik. Dah menang, tup2 mcm2 alasan diberi bila si peserta menuntut hadiah. Paling tak beretika; si peserta telah di'blok' dari fan page syarikat terbabit walhal peserta tuh dah tarik berapa punya byk fan ke page syarikat pendusta neh.
Kes neh terjadi kat Sumijelly.com. Baru tadi aku baca kat sana; kronologi penyertaan termasuk cara syarikat penyangak neh 'menguruskan' penipuan depa. Korang g lah baca. Berapa punya emo aku yg dh baca neh.. Hnsfhhh....
Itu 1 kes. Lagi 1, aku pernah terbaca kat status Bro Framestone yg menyatakan ada syarikat yg hanya nak bagi sehelai t-shirt untuk tulis pasal produk depa. Hampeh ker hampas tuh?
Buat penipu kes Sumijelly tuh, ingatlah elok2. Ko mungkin rasa rakyat Fb neh kecik n bodo benau tp hakikatnya ko ler yang takder otak. Sekali Sumijelly bertindak, ngan sokongan kitorang para Fbner n bloggers neh, jatuh bangkraplah korang. Dahla jual perabot tak berkualiti tapi iklan kat paper berdegor2. Aku dah confirm boikot. Tak penah beli pon perabot kat sana.
Untuk isu kedua plaks, pesan aku; kalo korang tatau pon apa itu media sosial dan apa kuasa masyarakat medial sosial neh, takyahler dok 'test market' nak pakai servis neh. Lebih baik ko keluar modal 15-20k beli waktu tayangan kat TV3 or RTM. Takyah korang kena sumpah seranah s*a* dek kerana 'kebutaan' korang psl medial sosial neh.



Budak sekolah rendah pon tahu menyampah kalo tokey kedai tak layan soklan2 dier pasal produk yg nak dibeli kan? (gambo hiasan semata sebagai 'rencah' menarik pembaca dan pengomen)

posted from Bloggeroid

6 comments:

h4ni3 said...

wah.. skrg dah ber-bloggeroid aje yer
hehe.. saya pun da try, thanx ayu! :)

Acik Erna said...

macam2 cara ye ayu.kalau iya pun..tunaikan la janji..

Nurul Akmal said...

Tulah Kak.. geram plak baca kisah kak Sumijelly.. kesian.. samapi camtu sekali nak tuntut HAK..

Diorang x tau kot kuasa media masa sekarang..

KhaiRin : anies said...

sy kalu ada apa2 yg berkait dgn LIKE kt FB sy da reject awl2

[PCL] said...

tak payah susah payah nk like bagai...like ja status yg bukan berupa pertandingan..hah kan tu lg baguih. bukan ka !

Bro Framestone said...

terkejut nama bro ada dalam entry ini